08. 02. 2019.

Završen projekt Tehničke pomoći DZS-u

Svečanost u povodu završetka projekta Tehničke pomoći Državnom zavodu za statistiku vrijednog 139.000 eura održana je danas u Europskom domu u Zagrebu. 

Njegova provedba trajala je od veljače 2017. do veljače 2019. godine. Naručitelj projekta bila je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), proveden je u korist krajnjeg korisnika Državnog zavoda za statistiku (DZS), financiran u sklopu Prijelaznog instrumenta Europske unije za Republiku Hrvatsku, a izvođač je bila softverska tvrtka IN2.  

Puni naziv projekta je „Tehnička pomoć Državnom zavodu za statistiku i području službene statistike - sustav zaštite povjerljivih statističkih podataka i upravljanja odnosa s korisnicima". Sastojao se od dvije komponente – jedne vezane za zaštitu povjerljivih statističkih podataka, a druge za procese upravljanja odnosima s korisnicima. 

U sklopu prve komponente su između ostalog izrađene smjernice za zaštitu tabelarnih i mikro podataka te zaštićene baze podataka za javnu (PUF) i znanstvenu (SUF) upotrebu za tri istraživanja: – Turistička aktivnost stanovništva Republike Hrvatske u 2016. god., Istraživanje o obrazovanju odraslih u 2016. god. i Popis stanovništva 2011.  

U drugoj komponenti je naglasak bio na analizi procesa upravljanja odnosima s korisnicima i analizi korisničkih grupa i njihovih potreba, temeljem čega je izrađena specifikacija koja će poslužiti kao podloga za nabavu CRM sustava. CRM sustav predstavljat će IT platformu za nastavak unaprjeđenja kvalitete odnosa s korisnicima kao temelja za unaprjeđenje diseminacije statističkih podataka - jednog od glavnih zadataka hrvatskog statističkog sustava. 

Cilj DZS-a je kroz ove aktivnosti ojačati administrativne kapacitete Zavoda, poboljšati suradnju s korisnicima službene statistike i osigurati nastavak razvoja makroekonomskih, poslovnih i društvenih statistika.

"U DZS-u smo do sada bili partneri u projektima diseminacije prostornih i statističkih podataka. Ovim projektom smo, osim u nama dobro poznate domene CRM sustava, ušli i u novi segment poslovanja i ekspertize u dijelu specijalizirane zaštite podataka. 

Projekte subvencionirane od strane EU karakteriziraju stroga i jasna pravila tenderiranja i kvalitete izvedbe projekata, što kao IT profesionalci i sami jako cijenimo. Ovo je peti projekt iz SAFU programa u tehničkoj izvedbi od strane IN2 koji smo uspješno priveli kraju u zadnjih pola godine.

Na kraju, želim zahvaliti Državnom zavodu za statistiku na partnerskoj suradnji, visokom profesionalizmu i angažmanu na ovom projektu, kao i naručitelju Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, prof. Mirjani Pejić Bach kao vanjskom stručnjaku i naravno svojim IN2 kolegama."

            Katarina Šiber Makar, predsjednica Uprave IN2 grupe