08. 02. 2019.

Završen projekt Tehničke pomoći DZS-u

Svečanost u povodu završetka projekta Tehničke pomoći Državnom zavodu za statistiku vrijednog 139.000 eura održana je danas u Europskom domu u Zagrebu. 

Njegova provedba trajala je od veljače 2017. do veljače 2019. godine. Naručitelj projekta bila je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), proveden je u korist krajnjeg korisnika Državnog zavoda za statistiku (DZS), financiran u sklopu Prijelaznog instrumenta Europske unije za Republiku Hrvatsku, a izvođač je bila softverska tvrtka IN2.  

Puni naziv projekta je „Tehnička pomoć Državnom zavodu za statistiku i području službene statistike - sustav zaštite povjerljivih statističkih podataka i upravljanja odnosa s korisnicima". Sastojao se od dvije komponente – jedne vezane za zaštitu povjerljivih statističkih podataka, a druge za procese upravljanja odnosima s korisnicima. 

U sklopu prve komponente su između ostalog izrađene smjernice za zaštitu tabelarnih i mikro podataka te zaštićene baze podataka za javnu (PUF) i znanstvenu (SUF) upotrebu za tri istraživanja: – Turistička aktivnost stanovništva Republike Hrvatske u 2016. god., Istraživanje o obrazovanju odraslih u 2016. god. i Popis stanovništva 2011.  

U drugoj komponenti je naglasak bio na analizi procesa upravljanja odnosima s korisnicima i analizi korisničkih grupa i njihovih potreba, temeljem čega je izrađena specifikacija koja će poslužiti kao podloga za nabavu CRM sustava. CRM sustav predstavljat će IT platformu za nastavak unaprjeđenja kvalitete odnosa s korisnicima kao temelja za unaprjeđenje diseminacije statističkih podataka - jednog od glavnih zadataka hrvatskog statističkog sustava. 

Cilj DZS-a je kroz ove aktivnosti ojačati administrativne kapacitete Zavoda, poboljšati suradnju s korisnicima službene statistike i osigurati nastavak razvoja makroekonomskih, poslovnih i društvenih statistika.

"U DZS-u smo do sada bili partneri u projektima diseminacije prostornih i statističkih podataka. Ovim projektom smo, osim u nama dobro poznate domene CRM sustava, ušli i u novi segment poslovanja i ekspertize u dijelu specijalizirane zaštite podataka. 

Projekte subvencionirane od strane EU karakteriziraju stroga i jasna pravila tenderiranja i kvalitete izvedbe projekata, što kao IT profesionalci i sami jako cijenimo. Ovo je peti projekt iz SAFU programa u tehničkoj izvedbi od strane IN2 koji smo uspješno priveli kraju u zadnjih pola godine.

Na kraju, želim zahvaliti Državnom zavodu za statistiku na partnerskoj suradnji, visokom profesionalizmu i angažmanu na ovom projektu, kao i naručitelju Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, prof. Mirjani Pejić Bach kao vanjskom stručnjaku i naravno svojim IN2 kolegama."

            Katarina Šiber Makar, predsjednica Uprave IN2 grupe 


Naše web stranice koriste kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naša Pravila privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s uvjetima korištenja.