30. 07. 2019.

Na putu do prvog potpuno digitaliziranog grada u Hrvatskoj

Digitalizaciju stotinjak poslovnih procesa gradske uprave Grad Bjelovar provodi u suradnji s IN2.

Sredinom srpnja je Grad Bjelovar započeo s kreiranjem cjelovitih digitalnih dokumenata. To je samo jedan od mnogih vidljivih znakova da se Bjelovar okrenuo sustavnom pristupu stvaranja pametnog grada i nastavio digitalizaciju procesa gradske uprave.

Digitalizacija poslovnih procesa Gradu Bjelovaru omogućuje veću transparentnost, pojednostavljuje svakodnevne aktivnosti zaposlenika te skraćuje vrijeme potrebno za izvršavanje poslovnih procesa klasičnim putem. Svi zaposlenici Grada u svakom trenutku mogu pratiti gdje su njihovi dokumenti (zahtjevi, odobrenja i slično), a pročelnici i gradonačelnik mogu pratiti statuse svih procesa te pravodobno reagirati ako primijete nepravilnosti u poslovnom procesu. Primjerice, ako je dokument predugo u fazi odobrenja, dugo čeka na potpis ili se zadaci delegirani djelatnicima presporo izvršavaju, moguće je reagirati i ubrzati usporen ili zaustavljen proces. To u konačnici poboljšava i ubrzava interakciju Grada s građanima. Dokumente je moguće digitalno potpisati i arhivirati što smanjuje trošak ispisa, a gradonačelniku će se omogućiti i digitalni potpis preko mobilnog uređaja.

Grad Bjelovar za upravljanje radom digitaliziranih dokumenata i automatizaciju poslovnih procesa koristi IN2 rješenje eUprava koje je prilagođeno njegovim specifičnostima. eUprava je razvijena imajući na umu fleksibilnost, prilagodbu gradskih uprava postojećim i planiranim poslovnim procesima te zakonsku regulativu. Ovo rješenje omogućuje integraciju postojećih poslovnih sustava gradova kako bi se poslovni procesi digitalizirali, ubrzali i standardizirali. Implementacijom eUprave smanjuju se administrativni troškovi upravnih odjela i službi te se ubrzava i olakšava poslovanje među svim sudionicima u procesima.

Implementacijom nove tehnologije u poslovanje došlo je do promjena koje je donio novi sustav, prilikom čega je korisnik pokazao iznimnu volju i entuzijazam za prilagodbu novim poslovnim procesima te se ovom prilikom zahvaljujemo na uspješnoj suradnji. 

Grad Bjelovar planira nastavak ovog projekta povezivanjem sustava eUprava s obrascima koji će postati novi kanal komunikacije Bjelovara s građanima. Primjerice, obrazac „Bebe“ čije uvođenje za nove roditelje znači da neće morati stajati u redovima i ispunjavati fizičke obrasce da bi podnijeli zahtjev za, na primjer, ostvarivanje prava na pomoć za novorođeno dijete u obitelji.


Naše web stranice koriste kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naša Pravila privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s uvjetima korištenja.