26. 03. 2019.

Digitalna transformacija kao jedan od stupova održivog razvoja

Republika Hrvatska u srpnju ove godine treba izvijestiti Ujedinjene narode o koracima poduzetima na putu prema održivom razvoju te o svojem napretku u ostvarenju 17 Ciljeva održivog razvoja, odnosno Agende 2030. 

Kako bi se dobio što kvalitetniji uvid u postojeće prakse i planove provedbe, Hrvatska gospodarska komora je organizirala konferenciju „Podržimo održivo“, na kojoj je u panel raspravi na temu digitalne transformacije sudjelovala i predsjednica Uprave IN2 Katarina Šiber Makar, uz predsjednicu Uprave Ericssona Nikola Tesla Gordanu Kovačević, predsjednika Instituta za javnu upravu prof. dr. sc. Ivana Koprića te redovnog profesora Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Marka Delimara.

„ICT već jest i ima dodatni potencijal biti stup održivom razvoju i doprinijeti ostvarivanju svakog od ovih 17 ciljeva. Tehnologija koja nam omogućava veću kvalitetu života već je danas dostupna, a na nama je da njome odgovorno upravljamo. Primjene su brojne, od pametnih, a time i održivih gradova, preko jačanja transparentnosti i učinkovitosti javnih uprava do snažnijeg uključivanja građana u procese predlaganja rješenja i donošenja odluka. Neke su zemlje u tome otišle jako daleko, a Hrvatska ima priliku iskoristiti svoje potencijale i slijediti taj put“, rekla je Katarina Šiber Makar. 

Konferencija je organizirana s ciljem povećanja svijesti o važnosti kvalitetne pripreme prvog Dobrovoljnoga nacionalnog pregleda kojim Hrvatska o svom napretku izvještava Politički forum o održivom razvoju na visokoj razini (High-level Political Forum), središnju platformu UN-a za praćenje i analizu ostvarivanja ciljeva održivog razvoja na globalnoj razini, razmotriti primjere dobre prakse iz hrvatskog gospodarstva te oblikovati preporuke za nacionalni akcijski plan daljnje primjene Ciljeva održivog razvoja u Republici Hrvatskoj.