25. 05. 2017.

IN2 na četrdesetom izdanju konferencije MIPRO

Jubilarni 40. međunarodni skup MIPRO koji se održava u Opatiji od 22. do 26. svibnja ni ove godine nije prošao bez sudjelovanja softverske grupacije IN2.

Na jučerašnjem okruglom stolu na temu „Istraživanje i razvoj u malim i srednjim tvrtkama“ u raspravi o poticanju i provođenju R&D aktivnosti u privatnom sektoru sudjelovali su predstavnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Adrian Barić i Stjepan Groš, Darko Huljenić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, Goran Basarac iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Sanja Svilokos iz IN2.

Svilokos je ispred Sektora digitalnog poslovanja predstavila pristup IN2 grupe iz perspektive poslovno-tehničkog razvoja s ciljem jačanja tehnoloških i inovativnih kapaciteta te kontinuiranog poboljšanja proizvoda. Aktivnosti se provode u različitim oblicima, kroz istraživačko-razvojne projekte u suradnji s akademskom zajednicom, internim resursima kao i startup zajednicom.

Sudionici okruglog stola složili su se kako je suradnja poslovnog i akademskog sektora od iznimne važnosti za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, te da razmjenama informacija i raznih iskustava na tu temu treba dijeliti dobre prakse i poticati jačanje istraživačko-razvojnog potencijala.

Tijekom današnjeg dana na Mipru je predstavljen i projekt "Croatian Invoincing B2A Exchange Project" o uvođenju eRačuna u B2A segment. Svoja iskustva okupljenima su predstavili Davor Vinčić iz IN2, Andreja Kajtaz iz Fine i Maja Radišić-Žuvanić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Elektroničko fakturiranje dobar je primjer kako digitalna inovacija može osigurati učinkovitost i mjere za smanjenje troškova i opipljivih koristi za javnu upravu, građane i poduzeća. Iako su središnja tijela državne uprave osposobljena za razmjenu e-računa, na ostalim razinama to tek predstoji. Na osnovu ovog projekta izvode se aktivnosti kojima će jedan od produkata biti smjernice za razmjenu e-računa između tijela javne vlasti i privatnog sektora.